Ratsastuksessa tarvittavat varusteet

Hevosen ja ratsastajan tarvitsemat perusvarusteet

riding equipmentRatsastusharrastuksen aloitusvaiheessa on tärkeintä hankkia laadukas ja oikeankokoinen turvakypärä, saappaat tai ratsastukseen soveltuvat kengät, ratsastuskäsineet sekä kunnollinen turvaliivi. Muita ratsastuksessa käytettäviä varusteita, joita et välttämättä tarvitse harrastuksen alkuvaiheessa, mutta joita saatat myöhemmin haluta hankkia, ovat esimerkiksi minichapsit, kannukset ja raipat.

Satuloita on saatavana erilaisina ja erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivina, kuten yleissatuloita, koulusatuloita sekä estesatuloita. Harrastelijan kannattaa yleensä hankkia yleissatula. Satulan lisävarusteina on saatavana satulahuopia ja neliöhuopia. Suitset, kuolaimet ja riimu ovat tärkeitä hevosen tarvitsemia välineitä. Kuolaimia ja turpahihnoja on saatavana useaa eri tyyppiä, kuten pehmeitä kuolaimia, englantilaisia turpahihnoja, remonttiturpahihnoja, meksikolaisia turpahihnoja, nivelkuolaimia, oliivikuolaimia sekä kolmipalakuolaimia. Erilaiset loimet ja pintelit auttavat hevosta pysymään lämpimänä.

Ratsastuksessa tarvittavat turvavarusteet

Oikeanlaiset turvavarusteet saattavat auttaa pelastamaan henkesi onnettomuustilanteessa. Kuten jo edellä mainittiin, on turvakypärä yksi tärkeimmistä ratsastajan tarvitsemista varusteista, jota tarvitset harrastuksen alusta alkaen. Kypärän lisäksi myös turvaliivi, erilaiset heijastimet sekä turvajalustimet auttavat parantamaan ratsastusharrastuksen turvallisuutta.

Turvaliivi on erittäin tärkeä turvaväline ja sen merkitys korostuu ratsastettaessa maasto-olosuhteissa tai harjoiteltaessa esteratsastusta. On tärkeää valita liivi, joka istuu hyvin. Turvajalustimet on suunniteltu siten, että ne lähtevät irti jalasta pudotessasi satulasta. Tämän ominaisuuden ansiosta et jää hevosen pillastuessa roikkumaan jalka kiinni jalustimessa.

Heijastimia on saatavana useita erilaisia ratsastukseen sopivia malleja, kuten heijastinliivejä, loimia, jotka on varusteltu heijastimilla, heijastinnauhoja hevosen jalkoihin, heijastinnauha kypärään kiinnitettäväksi, hännänsuojus, joka on valmistettu heijastavasta materiaalista, turpahihna, joka on valmistettu heijastavasta materiaalista sekä kypärään, saappaan varteen, käteen tai jalustimiin kiinnitettäviä lamppuja. Heijastimet parantavat huomattavasti näkyvyyttäsi ratsastaessasi pimeässä. Jos auto ei näe sinua ja hevostasi, on tämä merkittävä turvallisuusriski.

Turvallisuutta voi lisätä myös omalla käytöksellä

Turvavälineiden lisäksi myös tietyt yksinkertaiset käyttäytymistavat lisäävät ratsastusharrastuksen sekä hevosenhoidon turvallisuutta. Perusperiaate on, ettei hevosen edessä tai takana pidä koskaan seistä. Ratsastettaessa tulee käyttää aina kypärää eikä ratsastamaan pidä koskaan lähteä tennis- tai lenkkitossuilla. Liikenteessä ei tule ratsastaa yksin, erityisesti jos ratsastettaessa käytettävä hevonen on nuori ja muutenkin liikenne tulee huomioida esimerkiksi käyttämällä heijastimia pimeällä.