Olisiko minusta hevosenomistajaksi?

Pohdintaa ennen hankintaa

MYoung happy woman on her horseonessa hevoshullussa perheessä on varmastikin keskusteltu oman ponin tai hevosen hankkimisesta. Päätöksen tekeminen ei kuitenkaan ole ihan helppoa – vaikka omasta hevosesta on varmasti iloa, on siitä varmasti myös paljon vaivaa. Kannattaakin pohtia, onko koko perhe oikeasti valmis sitoutumaan tähän ja hoitamaan hevosta asianmukaisella tavalla? Riittääkö perheeltä aikaa hevosen hoitoon? Lisäksi hevosen ylläpitäminen vaatii paljon rahaa. Onko perhe valmis maksamaan myös mahdollisesti kalliiksi tulevat eläinlääkärikäynnit, jos hevosen tila sitä vaatii? Jo perushoito maksaa paljon, mutta yllättävät sairastumiset tai loukkaantumiset voivat aiheuttaa tämän lisäksi yllättäviä ja suuriakin kustannuksia. Joskus hevosen vuokraaminen saattaa olla ostamista parempi vaihtoehto. Vuokraamalla hevosen voit myös kokeilla, millaista hevosen omistaminen oikeasti olisi.

Jos päätät ostaa hevosen, valitse sopivan kokoinen yksilö

Kun olet päättänyt ostaa hevosen, on tärkeää valita yksilö, joka on käyttötarkoitukseensa ja ratsastajalleen oikean kokoinen. Jos hevonen on ratsastajalleen väärän kokoinen, on sillä ratsastaminen vaikeaa. Kasvuiässä olevan ratsastajan ei kannata toisaalta ostaa sellaistakaan hevosta, jonka ohi hän kasvaa pian.

Minkä ikäinen hevonen kannattaa ostaa?

Yleensä suositellaan, että kannattaa ostaa koulutettu hevonen, joka on vähintään kahdeksan vuotta vanha. Tämä johtuu siitä, että nuoren hevosen kouluttaminen on vaativaa. Ruunaa tai tammaa on yleensä helpompi käsitellä kuin oria.

Huomioi hevosen käsiteltävyys

Hevosen luonne ja käsiteltävyys ovat ensiarvoisen tärkeitä ominaisuuksia valitessasi itsellesi sopivaa hevosta. Vaikka esimerkiksi arabialaiset täysiverihevoset näyttävät upeilta, kannattaa miettiä, pystytkö todella käsittelemään sellaista hevosta.

Mitä varusteita hevosta varten pitää vähintään hankkia?

Tärkeintä on pohtia hevosen majoittumista; löytyykö pihapiiristäsi hevoselle sopiva talli vai joudutko vuokraamaan tallipaikan? Missä hevonen pääsee ulkoilemaan?

Hevosen perusvarustukseen kuuluu riimu riimunnaruineen, satula satulavöineen, jalustinhihnoineen ja jalustimineen, minimissään kaksi kappaletta satulahuopia sekä suitset kuolaimineen ja ohjineen. Lisäksi hevonen tarvitsee harjalaatikon, josta löytyy erilaisia harjoja, sukia, kaviokoukku ja sieniä sekä talliapteekin, josta löytyy haavanpuhdistukseen sopivaa puhdistusainetta, haavapulveria, steriileitä sidetaitoksia sekä muita siteitä, pumpulia, laastareita kuumemittari sekä sakset. Heijastimet ovat tärkeä turvavaruste ja niitä tulee varata sekä hevoselle että ratsastajalle.