Maastoratsastuksen tai ratsastusleirin kautta stressiä pakoon

Luonnossa liikkuminen sekä eläinten läheisyys lievittää stressiä

On todettu, että sekä luonnossa liikkumisella että ystävällisten eläinten läheisyydellä on vaikutusta stressiin sitä vähentävällä tavalla. Tästä syystä vaellusretki tai maastossa ratsastaminen ovatkin oiva tapa ravistaa stressinpoikaset pois harteilta.

Millaisia turvallisuusnäkökohtia tulee ottaa huomioon ratsastettaessa maasto-olosuhteissa?

Maasto- tai vaellusratsastukselle lähdetään usein ryhmän kanssa, jolloin on tärkeää, että ryhmä pysyy koossa ratsastuksen aikana. Ratsastus on hyvä aloittaa viidentoista minuutin käynnillä ja myös lopettaa yhtä pitkällä käyntiratsastuksella. Jos ryhmän jäsen ohittaa toisen, tulee ohittajan ratsastaa aina käyntiä. Kokeneimman ratsukon kannattaa ratsastaa etummaisina sekä määrätä ratsastuksen tempo. Kaikkien ratsastajien tulee tuntea kärkiratsastajan antamat merkit osatakseen noudattaa niitä.

Raippaa ei tule koskaan pitää merkinantokädessä ja jalakset kannattaa pitää hieman lyhyempinä kuin ratsastettaessa maneesiolosuhteissa – on suositeltavaa säätää jalakset joko reiän tai kahden reiän verran lyhyemmiksi. Jos maastossa halutaan laukata, tulee päätös tästä tehdä yhdessä, koska muiden lisätessä vauhtia voi toisten olla vaikea pidätellä omia hevosiaan. Laumaeläiminä hevosilla on tapana seurata laumaa. Alamäessä ei tulisi laukata eikä ravata lainkaan. Ravaaminen rasittaa hevosta muutenkin kaikista askellajeista eniten. Muiden huomioiminen on tärkeää myös maasto- sekä vaellusratsastuksessa.

Ratsastusleirien tarjonta on laajaa

Riding campsRatsastusleirejä löytyy moneen makuun ja niitä löytyy niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Leirien kohderyhmiä voivat olla esimerkiksi tytöt, pojat, aloittelijat, kokeneet ratsastajat, vammaisratsastajat, aikuiset tai vaikka koko perhe

Useimmiten osallistujat saavat ratsastusleirin ajaksi omat hoitohevoset ja ohjelmaan sisältyy monipuolista ratsastamista, ratsastustunteja sekä mukavaa yhdessäoloa. Hoitohevoseen ehtii yleensä syntyä luottamuksellinen suhde leirin aikana. Monet leirit päättyvät ratsastuskilpailuun, mikä lisää leirin jännittävyyttä. Leirejä on tarjolla erimittaisina ja niiden hinnoissa on suuria eroja.

Monissa maissa tarjotaan ratsastusleirejä, mikä voikin olla oiva mahdollisuus yhdistää sekä ulkomaanmatka että tilaisuus harrastaa omaa rakasta lajia. Joillakin ulkomailla tarjottavista ratsastusleireistä tarjotaan lisäksi kieltenopetusta, joten tämäkin voi olla mukava vaihtoehto halutessasi kohentaa kielitaitoasi mukavassa ympäristössä. Jotkut leirit ovat keskittyneet ainoastaan johonkin tiettyyn hevosrotuun. Kannattaa tutustua leirivalikoimaan huolella ennen lopullisen päätöksen tekemistä.