Hevosen tiineys sekä varsan syntymä

Hevosten kasvatus ja jalostus

Suomessa hevosten kasvatus- ja jalostustoiminta on usein pienimuotoista. Jalostustoiminnan päätavoite sekä -periaate on pyrkimys parantaa hevosen perimää.

Hevosen tiineysaika

Tamma voi saada ensimmäisen varsansa jo 3-4-vuotiaana. Astutus tapahtuu tamman ollessa kiimasssa. Kiiman tavallinen kesto on kahdesta seitsemään päivään ja uusi kiima ilmaantuu yleensä kaksi tai kolme viikkoa edellisen kiima-ajan jälkeen.

Onnistunut tiineys voidaan päätellä silmämääräisesti noin viidennellä tiineyskuukaudella, mutta ultraäänitutkimuksella tiineys voidaan varmistaa jo 16 päivää astutuksen jälkeen. Myös verikokeella on mahdollista selvittää, onko tamma tiineenä vai ei. Verikokeessa tamman tiineys näkyy suurinpiirtein kun astutuksesta on kulunut kuusi viikkoa. Hevosen tiineysaika on pituudeltaan yleensä suurinpiirtein 11 kuukauden mittainen, mutta normaalivaihtelu tästä kestoajasta on joko kolme viikoa yli 11 kuukauden tiineysajan tai kolme viikkoa alle 11 kuukauden.

Sikiön ollessa noin kahdeksan kuukautta vanha, se saattaa painaa jo 19 kiloa, vaikkakin sikiön paino vaihtelee esimerkiksi roduittain. Tätä seuraavien kuukausien aikana sen paino alkaa nousta reippaaseen tahtiin ja vastasyntynyt varsa saattaakin painaa niinkin paljon kuin 49 kiloa.

Tiineyden aikana on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että tamma saa riittävästi ravintoa. Kolme viimeistä tiineyskuukautta ovat erityisen tärkeitä ravinnonsaannin kannalta. Rehua ei kuitenkaan tule antaa liikaakaan, mutta energiaa, kivennäisiä ja vitamiineja sen tulee sisältää riittävä määrä. Markkinoilla on tarjolla erityisesti kantaville tammoille suunniteltuja rehuseoksia, jotka voivat olla hyvä vaihtoehto.

Vastasyntyneen varsan ensimmäiset elinviikot

Newborn horsePian syntymänsä jälkeen varsa yrittää päästä jaloilleen ja hamuaa emänsä utareita saadakseen niistä maitoa. Paino alkaa nousta huimaa vauhtia ja tyypillinen painonnousuvauhti onkin kilo päivässä.

Varsa pärjää kaksi ensimmäistä elinkuukauttaan tamman sille tarjoamalla maidolla, mutta kahden kuukauden jälkeen se aletaan totuttaa pikkuhiljaa syömään myös ruohoa. Emästä vieroitus tapahtuu yleensä varsan ollessa kuusi kuukautta vanha. Kuuden kuukauden ikäisen varsan karva alkaa olla samantapaista kuin täysikasvuisella.

Synnyttyään varsa vapisee, jotta sen ruumiinlämpö pysyisi tasaisena. Tämä on normaalia, vaikka saattaakin kokemattomasta näyttää huolestuttavalta. Ternimaito on emän varsalle tarjoamaa ensimaitoa, jossa on paljon erinomaisia tulehduksilta suojaavia vasta-aineita.