Hevosen ruumiinkielen tunteminen on tärkeä osa hevosharrastusta

Yleistä hevosen ruumiinkielestä

horse's body languageHevosilla on omia tapojaan tervehtiä lajitovereitaan ja on havaittu, että ne myös ymmärtävät toisiaan käyttämänsä ruumiinkielen avulla. Myös ihminen voi kuitenkin oppia ymmärtämään tätä ruumiinkieltä ja ruumiinkielen tuntemisen voidaankin katsoa olevan tärkeä osa hevosharrastusta ja lähentävän harrastajan ymmärrystä hevosia kohtaan.

Miten hevonen ilmaisee tunteitaan hännällään?

Hevosen häntää verrataan joskus merkkilippuun, joka tarjoaa hevosen ruumiinkieltä tuntevalle tärkeää tietoa hevosen tunnetiloista. Varuillaan oleva hevonen työntää häntänsä takajalkojensa väliin samalla tavalla kuin pelokas koira. Hevosen nostaessa häntänsä korkealle ilmaan hevonen on valpas. Jos se taas heiluttaa häntäänsä puolelta toiselle, se on joko vihainen tai ärtynyt. Arabiverta omaavat hevoset sekä ponit saattavat kiihtyneessä mielentilassa nostaa hännän pystyasentoon.

Hevosen viestintä eleiden kautta

Kavioiden nostaminen ilmaan saattaa viestiä potku-uhasta ja takajaloillaan hevonen viestii muutoinkin aggressiivisia tunteita tai tarvetta puolustaa itseään. Voidaan jopa sanoa, että hevoselle takajalat ovat härän sarvia vastaava ruumiinosa.

Miten hevonen ilmaisee tunteitaan korvillaan?

Tarkkailemalla hevosen korvien liikkeitä, voidaan saada paljon tietoa hevosen tunnetiloista. Korvat liikkuvat paljon ja ilmentävät useita erilaisia tunnetiloja. Kun hevonen tuntee inhoa, se luimistaa korviaan ja sen nenä näyttää nyrpistyvän. Uhkaavaa tunnetilaa kuvaa korvien luimistaminen yhdistyneenä sierainten kohoamiseen ja hampaiden väläyttelyyn.

Pelokkaan hevosen korvat suuntautuvat useimmiten taaksepäin ja silmät sekä sieraimet suurenevat. Kuunnellessaan tarkkaavaisesti hevonen voi kääntää korvat äänen suuntaan – tarvittaessa se voi kääntää ne eri suuntiin ja kuunnella samaan aikaan kahta ääntä. Tyytyväisen ja rennon hevosen korvat ovat rennossa asennossa pään sivuilla ja ylähuuli näyttää siltä kuin se olisi normaalia pidempi. Valppaan hevosen korvat on nostettu pystyyn asentoon, jossa ne näyttävät osoittavan hieman eteenpäin. Samalla valppaan hevosen sieraimet liikkuvat aavistuksen verran ja ylähuulen voi havaita värähtelevän jonkin verran.

Väsyneen hevosen korvat ovat lerpahtaneet sivuille rentoon asentoon ja hevonen pitää päätään aikalailla alhaalla. Silmät alkavat painua puolittain umpeen ja alahuulen voi havaita lerpahtavan hieman roikkuvaan asentoon. Nukkuessaan hevonen pitää silmiään kiinni kokonaan ja sen pää on vieläkin alempana kuin väsyneen, mutta hereillä olevan hevosen. Ylähuuli rentoutuu täysin hevosen ollessa unessa. Haukottelu kertoo siitä, että hevonen on joko väsynyt, pitkästynyt, rento tai tyytyväinen.