hevonen valmistautuu kilpailuun

Hevosmiesten tietotoimisto on käsite, joka on juurtunut suomalaisten sanaparsien joukkoon: kyse on puskaradion ja vahvistamattomien, usein totuusarvoltaan hieman kyseenalaisten lähteiden levittämistä tiedoista. Vertaus pohjaa raviratojen ”tietäjiin”, katsomoissa vuosikymmenten ajan marinoitujen totoajien varmaksi tietämiin vinkkeihin.

Tänä päivänä raveista ja laukkakisoista lyödään vetoa paitsi itse kisoissa, myös verkossa. Hevosurheiluun vinkkejä kaipaavilla on entistä enemmän vaihtoehtoja vetovihjeiden hankkimiseen, mutta näiden vihjeiden luotettavuudesta ei ole aina takeita. Mistä siis tällä digitaalisella aikakaudella löytyvät kaikkein luotettavimmat vihjeet hevosurheiluun?

Internet

Internet on täynnä erilaisia vihje- ja vinkkisivustoja, joista suurin osa lupaa tarjoavansa kaupan päälle myös parhaat vedonlyöntibonukset. Hyviä bonuksia varsinkin ensimmäistä kertaa uudelle pelisivustolle rekisteröityvälle onkin mahdollista löytää, vihjeiden luotettavuus täytyy milteipä itse kokeilla tai varmistaa luotettavalla taholla.

Valitettavasti suurin osa vedonlyönnin vihjesivustoista keskittyy maailmalla suuriin joukkueurheilulajeihin, kuten jalkapalloon, koripalloon, jenkkifutikseen ja jääkiekkoon. Tennis ja Formula 1 saavat nekin paljon huomiota, mutta ravit ja muu hevosurheilu joitakin Grand Nationalin kaltaisia jättitapahtumia lukuunottamatta jää lapsipuolen asemaan.

Muutamia hyviä vinkkilähteitä verkosta kuitenkin löytyy. Suomalaisen totoajan vinkkelistä ilmiselvät kohteet ovat tietenkin keltaisen lehdistön vihjeet: sekä Iltalehti että Ilta-Sanomat tarjoavat ravivihjeitä myös nettisivuillaan. Varsinkin viimeksi mainitun vihjevalikoiman laajuus on varsin kelvollinen, ja mukana ovat myös esimerkiksi ruotsalaiset Toto64-ravit.

Muita suomalaisia varsin ammattimaisesti toteutettuja hevosurheilun vihjeitä sisältäviä (tai niihin täysin keskittyneitä sivustoja edustavat Ravimaailma.fi, Hevosurheilu.fi sekä Ravinetti.fi. Etenkin kaksi viimeksi mainittua tarjoavat todella paljon myös muuta hevosurheiluun ja ravien maailmaan liittyvää sisältöä uutisine ja artikkeleineen. Niitä kannattaa hyödyntää myös paitsi pelivinkkien hankkimiseen, myös oman veikkaamisen apuvälineinä ja ravitietämyksen kartuttamiseen.

Lehdet

Hevosurheiluun keskittyneet perinteiset paperilehdet ovat kärsineet verkon esiinmarssista, mutta eivät ole missään nimessä täysin kadottaneet merkitystään myöskään totoharrastajan kannalta. Esimerkiksi yli 90 vuotta ilmestynyt Hevosurheilu lehti on edelleen voimissaan ja julkaisee keskiviikkoisin ilmestyvää 7 oikein -lisälehteään, joka on keskittynyt nimenomaan ravivihjeisiin. Lehti sisältää maamme kaikkien totolähtöjen käsiohjelmatiedot ja vinkit jokaiseen lähtöön.

Myös monet paikalliset ja maakunnalliset lehdet julkaisevat sivuillaan ravivihjeitä, jotka yleensä ovat tarkkaan harkittuja ja hyvin perusteltuja. Kattavuudeltaan vihjeiden määrällinen valikoima ei kuitenkaan ole useinkaan kovin laaja, keskipisteessä ovat paikalliset tapahtumat sekä isot kansalliset tapahtumat. Jo aiemmin mainituissa iltapäivälehdissä julkaistaan ravivihjeitä myös paperiversioissa. Ruotsista voidaan mainita Guiden-lehti, joka on erittäin laaja ruotsinkielinen ravipaketti vihjeineen.

Vihjepuhelimet

Vielä 90-luvulla vedonlyönnin vihjepuhelimet olivat todella isoa liiketoimintaa ja myös raviharrastajille pääasiallinen vinkkilähde puskaradion ohella, mutta näiden puhelinpalveluiden määrässä on tapahtunut todellinen romahdus. Tämänkin aiheuttajana on lähinnä internet.

Täysin kuollut ei vihjepuhelinten maailma sekään kuitenkaan ole: ehkäpä elinvoimaisimpana elää Voittolinja Oy:n vihjelinja, joka tarjoaa varsin yksityiskohtaiset ja analyyttiset Toto65-, Toto76-, Toto5-, Toto4- sekä Päivän Duo -vihjeet 0700-numerossaan. Täysosuma on toinen edelleen puhelimitse vihjeitä tarjoava palvelu. Huomiotavaa silti on, että molemmilla palveluilla toiminnan fokus on siirtynyt pääasiallisesti verkkoon.

Raviradat

Ei voida kuitenkaan kiistää, että yhä edelleen ylivoimaisesti paras paikka pelivihjeiden hankkimiseen on ravirata. Mikäli hevosurheilu kiinnostaa ja rata sijaitsee järkevän etäisyyden päässä, kannattaa raveja lähteä aistimaan paikan päälle. Sivukorvalla kuulee paljon juttuja, joita ei verkossa käydä läpi, ja kokeneempien kavereiden kanssa juttusille ryhdyttäessä voi todella arvokkaiden vinkkien aarreaita avautua.

Sen lisäksi, että ravikatsomoissa liikkuu paljon jo vuosikymmenien ajan hevosia veikanneita konkareita, joukossa on myös hevosten omistajia ja osakkaita. Heilläkin on sellaista tietoa, jota ei ole välttämättä kenelläkään muulla, ei edes ammattimaisesti vihjepalveluita pyörittävillä ihmisillä. Samalla ravien todistaminen livenä auttaa sinua kehittämään omaa näkemystäsi vedonlyöntiin: näin et ole enää pelkkien muiden koostamien vinkkien varassa ja opit vertaamaan erilaisten vihjeiden sisältöä ja arvoa toisiinsa.