Hevosen yleisimpiä vaivoja ja sairauksia

Sairauksien ennaltaehkäisy on tärkeää

Hevosen asianmukainen hoito on äärimmäisen tärkeää sairauksien ehkäiseminen kannalta. Säännöllisestä liikunnasta sekä oikeanlaisesta ruokavaliosta tulee pitää tarkkaan huolta. Tarpeellisista rokotuksista, kengittämisestä tarpeen vaatiessa sekä säännöllisestä madottamisesta huolehtiminen ovat osa hyvää hoitoa. Kannattaa kirjoittaa itselleen muistiin ajankohdat, joina hoitotoimenpiteitä on tehty, jotta on helpompaa muistaa, milloin esimerkiksi rokotuksia tulisi antaa seuraavan kerran.

Haavojen puhdistaminen

Avohaavojen huuhteluun käytetään vettä, minkä jälkeen ne puhdistetaan käyttäen laimeaa desinfiointiainetta, minkä jälkeen haavat tulee suojata. Jos haava on yli kolme senttimetriä pitkä, eläinlääkärin tulee ommella se. Kirkkaanpunaisen veren vuotaminen sykäyksittäin on merkki valtimon vahingoittumisesta. Ensiapuna käytetään painesidettä, minkä jälkeen eläinlääkäri kutsutaan auttamaan.

Hevosen pälvisilsa

Sieni saattaa joskus aiheuttaa hevoselle pälvisilsaksi kutsutun ihotulehduksen. Tällöin hevosen karvapeitteessä on havaittavissa läikikkäitä kohtia, joissa ei ole karvoja. Pälvisilsa voi tarttua myös ihmiseen ja sen tarttuminen on itseasiassa vieläpä aika helppoa. Tästä syystä hevonen sekä talli on asetettava eristykseen ja kaikki sekä hevosen että ratsastajan varusteet tulee desinfoida.

Hevosen lannehalvaus

Jos hevosen lautasissa sijaitsevat lihakset vaikuttavat kovilta, saattaa hevosella olla lannehalvaus. Muita lannehalvauksen oireita ovat hikoileminen, jäykkä liikkuminen, takajalkojen jäykkyys sekä hevosen haluttomuus liikuttaa takajalkojaan. Liiallinen ruokkiminen hevosen ollessa levossa on lannehalvauksen suurin aiheuttaja tilanteissa, joissa hevonen on levon aikaisen liiallisen ruokinnan jälkeen otettu työskentelemään normaalisti. Tällaisessa tilanteessa lihaksiin kerääntyy maitohappoa, joka aiheuttaa lannehalvauksen. Lannehalvauksesta kärsivällä hevosella ei tule ratsastaa eikä sitä saa liikuttaa. Jopa lyhyt kävely taluttaen voi olla hengenvaarallnen lannehalvauksesta kärsivälle hevoselle. Eläinlääkäri tulee kutsua paikalle samantien.

Muita hevosen sairauksia ja vaivoja

Hevosella esiintyy myös monia muita sairauksia ja vaivoja, kuten riviä, kinnerpahkoja, kuhluja, kyynärpahkoja, patteja, jännetulehduksia, pääntautia, ähkyä, keuhkokuumetta, streptotrikoosia, täitä, hevosinfluenssaa, silmäongelmia, loisia sekä puhkuria.

Hevosen lepuuttaminen sairaana

horse's restingToisinaan hevosen on annettava levätä karsinassa, jos se on sairas tai ontuu. Tästä saattaa kuitenkin aiheutua uusia ongelmia, esimerkiksi lihasvaurioita tai huonoja tallitapoja, minkä vuoksi onkin huolehdittava siitä, että hevonen saa ravinnokseen heinää useita kertoja päivässä, että se saa asianmukaista hoitoa ja riittävästi seuraa, että tallin ilmanvaihto on hyvä muttei kuitenkaan vetoisa ja ettei hevonen joudu liian pian levon jälkeen liian raskaaseen työhön.